FBiH: Otvaranje nove kreditne linije u razvojnoj banci za finansiranje projekata u turizmu

Bez autora
Jun 16 2010

U sjedištu Federalne vlade u Sarajevu danas su ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg te direktor Razvojne banke Federacije Ramiz Džaferović potpisali protokol na osnovu kojeg će biti otvorena nova namjenska kreditna linija u toj banci za finansiranje projekata u turizmu. Cilj otvaranja prve kreditne linije ove vrste je doprinos održivom razvoju turizma u Federaciji, što podrazumijeva i otvaranje novih radnih mjesta u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti, naglasili su potpisnici. Na osnovu protokola, Razvojna banka će za ovu godinu izdvojiti 2.450.000 KM za kreditiranje izgradnje turističko-ugostiteljskih objekata, osnovne turističke infrastrukture i održivog razvoja turizma na selu, dok će Federalno ministarstvo okoliša i turizma osigurati sufinansiranje kamata na ove kredite, za šta je u ovogodišnjem budžetu Ministarstva osigurano pola miliona KM.

FBiH: Otvaranje nove kreditne linije u razvojnoj banci za finansiranje projekata u turizmuU sjedištu Federalne vlade u Sarajevu danas su ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg te direktor Razvojne banke Federacije Ramiz Džaferović potpisali protokol na osnovu kojeg će biti otvorena nova namjenska kreditna linija u toj banci za finansiranje projekata u turizmu.

Cilj otvaranja prve kreditne linije ove vrste je doprinos održivom razvoju turizma u Federaciji, što podrazumijeva i otvaranje novih radnih mjesta u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti, naglasili su potpisnici.

Na osnovu protokola, Razvojna banka će za ovu godinu izdvojiti 2.450.000 KM za kreditiranje izgradnje turističko-ugostiteljskih objekata, osnovne turističke infrastrukture i održivog razvoja turizma na selu, dok će Federalno ministarstvo okoliša i turizma osigurati sufinansiranje kamata na ove kredite, za šta je u ovogodišnjem budžetu Ministarstva osigurano pola miliona KM.

Kamate su predviđene od pet posto, ali krajnji korisnik kredita će praktično plaćati samo dva posto jer će preostala tri procenta sufinansirati Ministarstvo na kraju godine. Ministar Herceg najavljuje za iduću godinu i više novca iz federalnog budžeta za sufinansiranje kamata.

Aplikanti za kredit mogu biti sve pravne i fizičke osobe registrirane za bavljenje turističko-ugostiteljskom djelatnošću i maksimalno dobiti 500.000 KM kredita a najmanje 20.000 KM.

Da bi im kredit bio odobren, moraju podnijeti kvalitetan projekt za čiju realizaciju namjeravaju utrošiti novac.

Među kriterijima su i podaci o kreditnoj historiji, kvaliteti aktive ako je u pitanju poslovni subjekt i drugi detalji, naglasio je Ramiz Džaferović.

Već iduće sedmice je moguć javni poziv potencijalnim korisnicima kredita, najavio je on, naglasivši više puta da je ova poslovna saradnja s Federalnom vladom potpuno u skladu sa Zakonom o Razvojnoj banci.

Nakon potpisivanja Protokola kojim su definirani i kriteriji za izbor projekata kao i procedure odobravanja novca, ministar Herceg je naglasio da otvaranje ove kreditne linije u trenutku izražene ekonomske krize osigurava značajnu finansijsku pomoć turističkoj industriji.

"Subvencioniranjem kamata na ove kredite želimo prije svega konkretnim poticajnim mjerama omogućiti osiguravanje obrtnoga kapitala i povoljnijih kredita u turizmu kako se turistički sektor zbog obveza prema bankama ne bi našao u problemima", njegove su riječi.

Ističući da pravo na subvencionirane kamate imaju sve pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti iz oblasti turizma i ugostiteljstva kojima će Razvojna banka odobriti sredstva iz ove novootvorene kreditne linije u 2010., ministar je dodao da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma u protekle četiri godine sredstvima transfera podržalo brojne projekte u turizmu.

"Turistički je sektor vrlo zahtjevan i bez svježeg kapitala ne može raditi. Kad je riječ o proračunskim sredstvima mi smo u četiri godine putem transfera višestruko povećali inpute u turizam.

Nažalost, pozicioniranje na zahtjevnom turističkom tržištu traži mnogo više, a javni sektor opterećen rješavanjem nagomilanih socijalnih problema, u dogledno vrijeme neće imati dovoljno sredstava za ulaganje u razvojne projekte. Time je još veći značaj danas potpisanog protokola kojim se omogućava dotok svježeg kapitala uz vrlo povoljne uvjete kreditiranja", rekao je Herceg nakon potpisivanja protokola o poslovnoj suradnji s Razvojnom bankom FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik